torsdag 13 april 2017

Sponsrat blogginlägg: Vad betyder bäst odds?

Dragskott är bara en av hundratals sajter i Sverige som levererar speltips på regelbunden basis. De pratar ofta om spelvärde och överodds samtidigt som spelbolagen skryter om att ha bäst odds. Det här görs tyvärr utan närmare förklaringen och det känns ofta som att folk slänger sig med begreppen utan att ha någon aning om vad de betyder. I den här artikeln hade vi tänkt att förklara skillnaden mellan bäst och bra odds.

Begreppet bäst odds är väldigt enkelt. Det bolag som erbjuder högst odds på en speciell marknad har bäst odds för det specifika spelet. Ett bra odds är dock något helt annat.

Odds är bara en omskrivning av procent. För att avgöra huruvida ett odds är bra eller inte måste du bedöma sannolikheten för att utfallet inträffar. Vi tar en hockeymatch (Brynäs mot Frölunda) som exempel och vi tittar på oddsen för vinst ÖT och staffar inkluderat.

Brynäs 2.03 (49.2 %)
Frölunda 1.78 (56.1 %)

Det enda vi vet med säkerhet är att något av lagen kommer att vinna. Det är alltså 100 % att matchen avgörs och vår uppgift som spelare är att bedöma lagens chanser.

Vi har skrivit oddsens motsvarighet i procent ovanför och för att 1.78 på Frölunda ska vara ett bra odds behöver deras vinstmöjligheter överstiga 56.1 %. För att vi ska spela Brynäs måste vi ge dem mer än 49.2 % vinstchans.

Svårare än så är det inte att lista ut vad som är ett bra odds. Det svåra för oss spelare är att bedöma sannolikheten på ett bra sätt.

För att översätta oddsen till procent använder du en väldigt enkel formel.

(Oddset / 1)*100

För att ett odds ska vara bra, måste oddsets procentuella motsvarighet överstiga den faktiska sannolikheten. Om vi tar exemplet ovan och förutsätter att vi är helt säkra på att Frölunda har 60 % vinstchans. Det betyder att vi har 4 % fördel och gör ett väldigt bra spel.

Sponsrat blogginlägg.