tisdag 15 november 2016

Luleå visade karaktär - Gustavsson, Schira, Sweatt och Fabricius grundlade revanschen

Det var sannerligen en helt annan karaktär på kvällens Luleå i jämförelse med i de föregående bataljerna. LHF visade karaktär, spelade tajt i defensiven, höll mestadels ihop laget på ett imponerande sätt och vann välförtjänt.

Mittenronden var något utöver det vanliga och det faktum att powerplayspelet kom igång får betraktas som ett av många glädjeämnen för ett stenhårt jobbande Luleå som malde ner Växjö.

Den defensiva insatsen imponerar extra mycket med tanke på att LHF - återigen - saknade två nyckelbackar och Ilari Melarts comeback i nästa match lovar gott för laget.

***

Filip Gustavsson gjorde sin första sammandrabbning på relativt länge och agerade väldigt stabilt mellan stolparna. Stortalangen ska inte lastas för något av målen och visade prov på ett eminent lugn.

***

Många backar övertygade. Framför allt kylige Craig Schira, som var lysande framåt och oerhört kreativ i allmänhet.

Rutinerade Jan Sandström är en annan back som ska kreddas lite extra. I hans fall framför allt tack vare den defensiva prestationen.

***

Bill Sweatt var bäst på forwardsfronten och mycket nyttig med sin rappa skridskoåkning samt aggressiva spelstil. En spelare som låg bakom mycket i offensiven.

Karl Fabricius nätade inte bara, utan svarade för en heroisk insats i övrigt över hela rinken.

Tredjekedjan bestående av Andreas Hedman, Andreas Falk och Petter Emanuelsson ska också berömmas en hel del. Det gäller i första hand kloke Falk, som svarade för en solid tvåvägsprestation.

***

Växjö gjorde ingen bra match i kväll. Calle Rosén var en av få backar som förtjänar ett någorlunda bra betyg.

Firma Geoff Platt/Dennis Everberg är för övrigt ett par exempel på forwardspjäser som glimtvis var företagsamma.

Matchfakta

Luleå - Växjö 4-2 (0-1, 3-1, 1-0)

Första perioden:
0-1 Geoff Platt (Calle Rosén, Dennis Everberg).

Andra perioden:
1-1 Craig Schira (Jan Sandström, Julius Junttila), spel fem mot fyra, 2-1 Karl Fabricius (Jacob Lagacé), 3-1 Craig Schira (Jan Sandström, Andreas Falk), spel fem mot fyra, 3-2 Dennis Everberg (Olli Palola, Eric Martinsson), spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
4-2 Bill Sweatt (Jacob Lagacé, Christian Jaros).

Skott: 21-25 (5-7, 11-8, 5-10).
Utvisningar: Luleå 8 minuter. Växjö 4 minuter.
Domare: Patrik Sjöberg och Daniel Winge.
Publik: 3.889.

Dragskott.nu tippar kvällens SHL-matcher


Luleå - Växjö

Matchtips: 2.
Formsvaga Luleå har mycket att bevisa. Inte nog med att laget har förlorat fem matcher i följd, utan det spelmässiga har dessutom varit tveksamt i de senaste bataljerna. Växjö har håvat in hela 13 poäng på de fem senaste matcherna och ska ses som favoriter i kväll. LHF vann visserligen det senaste mötet lagen emellan, men har en del tunga backavbräck och Lakers är bortastarka. Tipset utgörs av att smålänningarna drar det längsta strået.

***

Djurgården - Skellefteå

Matchtips: 2.
Djurgården slår ur underläge. Dif har förlorat nio (!) av de tio senaste matcherna. Skellefteå är på stark uppgång och har ett bättre lag. Stockholmarna vann å andra sidan det senaste mötet lagen emellan och ska på intet sätt räknas bort. Djurgården är dock ett mediokert hemmalag och känslan är att SKE tar revansch i kväll. Mycket tack vare lagets offensiva övertag.

***

HV71 - Färjestad

Matchtips: X.
HV71 har ett riktigt bra läge i kväll. Två vinster på de tre senaste matcherna är ett bra facit. Färjestad får betraktas som ett rejält kraftprov. FBK kan ståta med fyra segrar i följd och har varit väldigt heta i allmänhet en längre tid. HV71 vann å andra sidan när lagen möttes senast och är hemmastarka. Tipset är att Jönköpingsgänget får med sig minst en poäng från den här matchen, trots att Färjestad är bortastarka.

***

Frölunda - Örebro

Matchtips: 1.
Det råder inga tvivel om att Frölunda är tämligen stora favoriter i kväll. Göteborgarna har ett trettonpoängsförsprång och är grymt hemmastarka. Västkustlaget har dessutom tagit sex poäng på de tre senaste matcherna och Örebro har förlorat två av de tre senaste tillställningarna. Lägg därtill att Frölunda vann när lagen möttes senast. ÖHK lär inte få med sig en enda poäng från den här sammandrabbningen.

***

Karlskrona - Brynäs

Matchtips: X.
Kvällens mest ovissa match. Karlskrona har dippat på sistone i form av två nederlag i följd. Brynäs - som har inkasserat tolv poäng på de fem senaste matcherna - blir ett stort kraftprov. KHK vann det senaste mötet lagen emellan och är hemmastarka. Gävle-gänget år andra sidan vassa i bortaplanssammanhang och har ett bättre lag. Tipset utgörs av att den här bataljen inte avgörs redan under ordinarie speltid.

***

Linköping - Leksand

Matchtips: 1.
Det här är en match som Linköping ska vinna under normala omständigheter. LHC har vunnit två av de tre senaste matcherna och håvat in poäng i samtliga dessa bataljer. Leksand är på stark uppgång, men har varit usla sett till det helhetsmässiga den här säsongen. Linköping vann dessutom när lagen möttes senast och kan ståta med ett mycket bättre lag. LHC lär vinna redan under ordinarie speltid mot bortasvaga LIF.

Dragskott.nu tippar kvällens match i HockeyAllsvenskan


Västerås - Västervik

Matchtips: 2.
En mycket oviss match. Västerås har haft det tungt på sistone. Två förluster på de tre senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Västervik blir ett kraftprov. Succélaget från Småland har dels gjort en mycket bättre säsong än Västerås hittills och kan dels ståta med två vinster på de tre senaste bataljerna. Nykomlingarna vann dessutom det senaste mötet lagen emellan. Känslan är att Västervik vinner igen. Delvis tack vare lagets offensiva övertag.

Kristianstadsbackklippan Fredrik Lindblom dementerar målvaktstränarens påstående

Kristianstad vann som bekant bortamatchen mot Hanhals med 3-1 - segersiffror som var i underkant sett till det stora spelmässiga övertaget.

Hanhals-målvaktstränaren Mikael Sandberg påstår - i en intervju med Kungsbackaposten.se - att det ska vara klasskillnad med tanke på att Skåne-gänget har ett lag med spelare som spelar hockey som jobb.

Backklippan Fredrik Lindblom dementerar det sistnämnda via Twitter:

"Klasskillnad absolut, spelar hockey som jobb. Nja, jag har då två jobb. Ett mellan 07:00-14:00 sen hockey mellan 15:00-18:30", skriver Fredrik Lindblom.

Den 26-årige backen med rötterna i Södertälje-tätorten Järna är inne på sin tredje säsong i Kristianstad och har inlett säsongen med att noteras för hela +11 på plus/minus-fronten - en notering som endast en spelare i Hockeyettan Södra har överträffat så här långt.

Djurgårdens sportchef: "Om vi förstärker är det på lån av framtiden. Det skulle påverka möjligheten att bygga truppen i framtiden"

NHL-meriterade Nicklas Grossman är - enligt uppgifter till MrMadhawk.se - nära en övergång till Djurgården.

Djurgårdssportchefen Joakim Eriksson påstår dock att så inte är fallet, uppger han för Sportbladet.

Eriksson utesluter emellertid inte att backbjässen hamnar i Dif redan den här säsongen.

Ekonomin kan sätta stopp.
- Det finns flera aspekter i vårt spel som vi behöver förbättra och kanske förstärka. Men vi är inte en klubb med en kassakista fylld med pengar. Om vi förstärker är det på lån av framtiden. Det skulle påverka möjligheten att bygga truppen i framtiden, säger Joakim Eriksson till Sportbladet.

Leksandscentern hyllar fansen: "Helt otroligt"

Eric Castonguay fick vara med om att uppleva Tingsryds eminenta hockeykultur och fansens engagemang förra säsongen, varpå han hamnade i Leksand.

Den kanadensiske centern har inte direkt bytt ner sig vad beträffar hockeykultur och stöd från fansen.

Leksandsliraren om publikstödet i segermatchen mot Luleå.
- Det är helt otroligt. Det ger mig och alla en extra knuff i ryggen. Det var så fruktansvärt härligt att vinna den matchen, för fansen. De har varit överallt, i hela landet. Det har varit fantastiskt och jag hoppas att det fortsätter så här, säger Eric Castonguay till Dalarnas Tidningar.

Relativt rutinerade Castonguay har inlett säsongen med att svara för sex poäng på 16 SHL-matcher - en poängskörd som han är bäst med i LIF-lägret så här långt.