tisdag 25 oktober 2016

Karlskronas betongförsvar och solida målvaktsspel fortsätter att övertyga - Johannes Jönsson återigen en klippa

Karlskrona skapade visserligen inte direkt jättemånga klara målchanser i kväll och Luleå hade ett litet chansövertag, men bortasegern får ändå betraktas som rättvis.

KHK spelade smart och agerade oerhört disciplinerat i defensiven. Blekinge-gänget var - precis som så många gånger förr under säsongen - oerhört tajta bakåt och spelade väldigt tillbakadraget.

Per Hånbergs gäng är en genuin lagmaskin med mycket karaktär och oerhört tuffa att möta i allmänhet.

***

Luleå fortsätter därmed att - precis som i de senaste matcherna - ha offensiva besvär. LHF har alldeles för få spelare som kliver fram i offensiven. Problemet med att laget får alldeles för få långa anfall är ett stort orosmoln för Luleå.

Det positiva i sammanhanget för norrbottningarnas del är att Kael Mouillierat - som besitter en hög offensiv kapacitet - är tillbaka på torsdag efter den långa avstängningen, samtidigt som Julius Juntilla troligen "bara" missar ett par matcher till.

Det är dock tveksamt, precis som nämndes inför säsongen, om Luleå är ett lag med SM-guldpotential med nuvarande forwardsbesättning. Känslan är fortfarande att LHF måste få in mer "pulver" framåt för att det ska bli hållbart.

***

Johannes Jönsson var väldigt stabil mellan Karlskrona-stolparna och hade stor del i segern. KHK:s succényförvärv är därmed fortsatt obesegrad i SHL den här säsongen.

***

Många backar tog för sig i bortalaget. Det gäller framför allt backparet bestående av Mattias Karlsson och Robin Gartner. Två stabila pjäser över hela banan.

***

Kedjan med Emil Lundberg, Joel Kellman och Alexander Bergström var matchens bästa. En trio som snurrade på friskt i anfallszon emellanåt och gjorde det svårt för Luleås backar.

***

Tredjekedjan (Anton Hedman, Andreas Falk och Petter Emanuelsson) var för övrigt Luleås vassaste. Snacka om en kedja som fortsätter att visa prov på en hög lägstanivå.

Matchfakta

Luleå - Karlskrona 1-2 (0-0, 1-1, 0-1)

Andra perioden:
1-0 Brendan Mikkelson (Daine Todd, Andreas Falk), 1-1 Morten Madsen (Emil Larsson, Daniel Gunnarsson), spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
1-2 Niklas Arell (Jimmy Andersson, Emil Larsson).

Skott: 25-17 (6-4, 11-6, 8-7).
Utvisningar: Luleå 4 minuter. Karlskrona 6 minuter.
Domare: Mikael Sjöqvist och Tobias Björk.
Publik: 4.558.

Dragskott.nu tippar kvällens SHL-matcher


Växjö - Djurgården

Matchtips: 1.
Växjö jagar ett trendbrott. Sju (!) nederlag på de åtta senaste matcherna är under all kritik. Djurgården är också minst sagt formsvaga. Sex raka förluster talar sitt tydliga språk. Lakers är hemmasvaga, men Dif är ett bedrövligt bortalag. Växjö har ett bättre lag och tipset är att smålänningarna vänder trenden i kväll.

***

Luleå - Karlskrona

Matchtips: 1.
Luleå jagar fjärde raka segern. Det spelmässiga har emellertid inte direkt övertygat på sistone och avbräcken slår hårt mot laget. Karlskrona har i allra högsta grad goda möjligheter. KHK har håvat in två raka trepoängare och gjort en bättre säsong än LHF hittills. Blekinge-gänget är dessutom bortastarka. Luleå är dock ett bra hemmalag och tipset utgörs av att LHF utökar segersviten.

***

HV71 - Leksand

Matchtips: 1.
En enkeltippad match. HV71 har vunnit två av de tre senaste matcherna och det skiljer hela 14 poäng mellan lagen. Leksand har torskat tio (!) av elva matcher och är SHL:s sämsta lag. HV71 har framför allt en betydligt vassare offensiv och det finns inte på kartan att det hemmastarka Jönköpingslaget tappar en enda pinne i kväll.

***

Frölunda - Malmö

Matchtips: 1.
Toppmatch i Göteborg. Frölunda har tre raka trepoängare och är favoriter. Malmö blir ett kraftprov. Redhawks har bara torskat två av elva matcher och leder - sensationellt nog - serien. Frölunda har dock i grunden ett bättre lag och är oerhört hemmastarka. Tipset utgörs av att västkustgänget vinner redan under ordinarie speltid.

***

Färjestad - Brynäs

Matchtips: X.
Kvällens mest ovissa match. Färjestad är inne i ett riktigt stim. Sex vinster i följd är enastående. Brynäs blir ett kraftprov. BIF har förvisso två raka förluster, men har gjort en rätt så bra säsong sett till helheten och kapaciteten är hög. Brynäs är dessutom ett bra bortalag. Känslan är att Gävle-gänget får med sig minst en poäng från den här tillställningen.

***

Linköping - Örebro

Matchtips: 1.
Linköping är ute efter lagets fjärde vinst inom loppet av fem matcher. Mycket talar för att så blir fallet. Örebro har tre förluster i följd och är en besvikelse i allmänhet så här långt. ÖHK är å andra sidan ett hyfsat bortalag och LHC har inte övertygat i hemmaplanssammanhang. Linköping har dock i grunden ett mycket bättre lag. Tipset utgörs av att LHC håvar in tre pinnar inför hemmapubliken.

Dragskott.nu tippar kvällens matcher i HockeyAllsvenskan


Oskarshamn - AIK

Matchtips: X.
En mycket oviss batalj. Oskarshamn är mycket formsvaga. Fem förluster i följd talar sitt tydliga språk. AIK blir en svår utmaning. Gnaget har vunnit tre av de fyra senaste matcherna. Stockholmarna har dessutom ett bättre lag. IKO är dock hemmastarka och Gnagets bortaspel har varit tämligen uselt. Tipset utgörs av att smålänningarna får med sig minst en poäng från den här sammandrabbningen.

***

Västervik - Tingsryd

Matchtips: 1.
Sexpoängsmatch i toppstriden. Västervik har dippat i form av två nederlag i följd. Det handlar dock om matcher mot riktigt bra lag och VIK har gjort det oerhört bra rent helhetsmässigt så här långt. Tingsryd blir ett kraftprov. Taif har inkasserat nio poäng på de fyra senaste matcherna och är ett ganska bra bortalag. Västervik är å andra sidan ruskigt hemmastarka och har en mycket vassare offensiv. Tipset är att VIK studsar tillbaka genom att vinna redan under ordinarie speltid.

***

Timrå - Bik Karlskoga

Matchtips: 1.
Ytterligare en sexpoängssammandrabbning i toppkampen. Timrå svarade för ett bottennapp nu senast borta mot Modo, men har tagit sex poäng på de tre senaste matcherna och gjort en bättre säsong än Bik Karlskoga hittills. Bik blir en tuff utmaning. Värmlänningarna har vunnit fyra av de fem senaste matcherna och är obesegrade under ordinarie speltid i samtliga bataljer under den tidsperioden. Timrå har dock fortfarande inte tappat en enda poäng i hemmaplanssammanhang och känslan är att Tik utökar den eminenta hemmasviten.

Linus Omark öppnar dörren för en återkomst i Luleå 2018

KHL-stjärnan Linus Omarks kontrakt med Salavat går ut efter säsongen 2017/2018. Därefter talar mycket för att pucktrollaren återvänder till Luleå.

Tornedalingen om framtidsplanerna.
- Det blir i alla fall bara två år till i Ryssland. Jag kommer att kolla om Luleå vill ha mig. Jag är beredd att lyssna på allt. Luleå kommer jag att kolla med först, säger den NHL-meriterade forwarden till Norrbottens-Kuriren.

Mycket talar med andra ord för att "Övertorneå Connection" - som inte har spelat tillsammans i Luleå sedan säsongen 2008/2009 - återförenas i LHF-sammanhang om ett par år med tanke på att Johan Harju har kontrakt till 2019.

Omark är inne på sin tredje KHL-säsong i följd och har mäktat med hela 24 pinnar på lika många matcher den här säsongen.

Leksandsbossen: "Om vi skulle ramla ur SHL med en vinst på 5,8 miljoner kronor så är det väl ingen som klappar oss på ryggen och tycker det är jättebra"

Leksand har budgeterat för en vinst på 5-6 miljoner kronor den här säsongen, men ordföranden Åke Norström ser det inte som någon katastrof om det blir ett nollresultat - förutsatt att laget håller sig kvar i SHL.

Åke Norström om resonemanget i sammanhanget.
- Vi vann en biljett när vi gick upp i våras. Nu gäller det att stanna kvar. Vi har budgeterat en vinst på 5-6 miljoner kronor. Om vi skulle ramla ur SHL med en vinst på 5,8 miljoner kronor så är det väl ingen som klappar oss på ryggen och tycker det är jättebra, säger Leksands ordförande till Dalarnas Tidningar och fortsätter:
- Men om vi skulle etablera oss i SHL och kanske göra ett nollresultat, så är det värt mer pengar. För klubben är det viktigare att vara kvar.

Det har spekulerats i att LIF har externa finansiärer på gång i syfte att göra värvningar. Åke Norström dementerar uppgifterna och påpekar att det för närvarande inte finns några lediga spelare på marknaden.

Leksandsbossen öppnar dock dörren för att agera senare under säsongen, berättar han för tidningen.

Södertäljes glädjebesked

Södertälje har haft det tungt på sistone och krigar i HockeyAllsvenskans bottenskikt.

Det faktum att Jonas Vidlund är nära en comeback får betraktas som en ljusglimt för SSK.

Södertälje-backen kan möjligtvis göra comeback redan i morgondagens match mot Pantern.
- Det är inte jag som bestämmer det, och det är ju för att känna hur det känns som jag ska träna två träningar nu för fullt och se hur det går. Men jag känner mig redo just nu och är väldigt sugen på att spela, säger Jonas Vidlund till LT.

Den 25-årige backen har noterats för två poäng på sex matcher den här säsongen.