tisdag 18 oktober 2016

Petter Emanuelsson, Filip Gustavsson och Christian Jaros klev fram - inledningsronden räddade Luleå

Hockey är sannerligen en ologisk sport emellanåt. Luleå spelade stundtals ut Färjestad i lördags och hade ett enormt chansövertag, men föll med 1-3, varpå det blev tre poäng i kväll  - trots att den spelmässiga prestationen inte var i närheten av nivån i FBK-matchen.

LHF gjorde sammanfattningsvis inte något mer än en "hyfsad" match sett till helheten.

Inledningsronden var lysande - definitivt en av de bästa hittills den här säsongen - men därefter blev det stundtals oerhört ängsligt och Luleå stod på hälarna i defensiven mot powerplaystarka Malmö.

Luleå var dock sammantaget det bättre laget även rent spelmässigt och har anledning att vara stolta över att vara ett av endast två lag som har tagit full pott mot succélaget Redhawks den här säsongen.

***

Jättetalangen Filip Gustavsson ska inte lastas för de insläppta målen i boxplay och gjorde det väldigt bra mellan stolparna. Ett välkommet besked för Luleå efter att Joel Lassinantti haft ett par ganska tunga matcher bakom sig.

***

Christian Jaros blev inte bara matchvinnare med sitt kyliga 3-2-mål, utan var även bra i övrigt i sin comebackmatch. Luleås bäste back.

***

Tredjekedjan var - återigen - väldigt bra. Det var framför allt Petter Emanuelsson som klev fram och visade vägen. Snacka om att nyförvärvet har fått en succéstart den här säsongen och gjort det betydligt bättre än väntat. Åtta poäng, varav sex mål, på nio matcher inger respekt.

***

Fredrik Händemark - som var lite av en doldis inför säsongen - var bäst i Malmö-lägret och visade prov på en solid insats över hela rinken.

***

På tal om exempel på Malmö-spelare som ska berömmas. Firma Andreas Thuresson/Ilari Filppula blixtrade till rejält emellanåt och visade prov på det breda offensiva registret.

Matchfakta

Luleå - Malmö 4-2 (3-0, 0-1, 1-1)

Första perioden:
1-0 Anton Hedman (Petter Emanuelsson, Craig Schira), 2-0 Petter Emanuelsson (Johan Harju, Bill Sweatt), spel fem mot fyra, 3-0 Christian Jaros.

Andra perioden:
3-1 Rhett Rahkshani (Nichlas Hardt, Andreas Thuresson), spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
3-2 André Benoit (Fredrik Händemark, Nils Andersson), spel fem mot fyra, 4-2 Petter Emanuelsson (Christopher Mastomäki), mål i tom målbur.

Skott: 31-28 (10-7, 11-9, 10-11).
Utvisningar: Luleå 8 minuter. Malmö 12 minuter.
Domare: Morgan Johansson och Marcus Linde.
Publik: 4.793.

Dragskott.nu tippar kvällens SHL-matcher


Luleå - Malmö

Matchtips: 2.
Luleå kommer mest troligt överträffa Malmö med råge över tid, men det lär komma enstaka säsonger där Redhawks är bättre. Den här kan möjligtvis vara en av dessa. Malmö har fått en riktigt bra start och har något stort på gång. Luleå - med två tunga avbräck på frånvarolistan - har två förluster på tre matcher och målvaktsspelet har varit halvdant på sistone. Känslan är att Malmös flyt håller i sig och att skåningarna drar det längsta strået i kväll. Delvis tack vare lagets offensiva spetskompetens och starka powerplay.

***

Leksand - Skellefteå

Matchtips: 2.
Leksand gjorde det oerhört bra som bortabetvingade Brynäs nu senast och masarna har inkasserat fyra poäng på de två senaste matcherna. LIF lär dock komma ner på jorden i kväll. Skellefteå är på gång till följd av segern borta mot succégänget Karlskrona och har ett bättre lag på alla fronter. Tipset utgörs av att SKE vinner redan under ordinarie speltid.

***

Örebro - Frölunda

Matchtips: 2.
Örebro har sannerligen prickat in formen. Nio poäng på tre matcher imponerar. Frölunda blir en tuff utmaning. Göteborgarna har förvisso förlorat två av de tre senaste matcherna, men gjort en relativt bra säsong hittills rent helhetsmässigt. Västkustgänget är visserligen bortasvaga, men ÖHK är inget bra hemmalag. Tipset är att gästerna - som har ett bättre lag - vinner redan under ordinarie speltid.

***

Brynäs - Rögle

Matchtips: 1.
Rögles dipp blir allt värre. Fem nederlag i följd är ett bedrövligt facit. Det är inte alltför mycket som talar för ett trendbrott i kväll. Brynäs har tagit tre segrar på fyra matcher och har ett enormt defensivt övertag. Bortasvaga RBK lär inte få med sig en enda poäng från den här sammandrabbningen.

***

HV71 - Karlskrona

Matchtips: 1.
Två lag som har gjort det bra i SHL-inledningen möts. HV71 är favoriter. Tolv poäng på de fem senaste matcherna smäller högt. Karlskrona är på nedgång till följd av hemmaförlusten mot Skellefteå och smålänningarna är starkare sett till samtliga lagdelar. KHK är visserligen ett bra bortalag, men tipset utgörs av att spetsiga HV71 blir för svåra den här gången.

Dragskott.nu tippar kvällens matcher i HockeyAllsvenskan


Modo - Mora

Matchtips: 1.
Modo jagar revansch efter tre raka nederlag. Mora blir ett kraftprov. MIK har håvat in sju poäng på de tre senaste matcherna och gjort en bättre säsong än Övikslaget. Mora är emellertid ett uselt bortalag och Modo besitter en högre grundkapacitet. Känslan är att vinden vänder för Modo i kväll.

***

Almtuna - Bik Karlskoga

Matchtips: X.
En väldigt oviss match. Almtunas form är god. Sex poäng på tre bataljer säger en hel del. Bik Karlskoga blir en rejäl utmaning. Tre raka trepoängare inger respekt och Bik har ett bättre lag. Ais är dock ett bra hemmalag och Bik Karlskoga har torskat tre av fem bortabataljer. Tipset utgörs av att Uppsala-gänget får med sig minst en pinne från den här tillställningen.

***

Timrå - Västervik

Matchtips: 1.
Seriefinal i NHK Arena.  Det är upplagt för en rysare. Västervik toppar serien med tre poängs marginal till Timrå och kan stoltsera med nio (!) vinster i följd. Tik - som har vunnit fyra av de fem senaste matcherna - ska dock ses som favoriter. Hemmaplansfördelen väger tungt och Timrå har i grunden ett bättre lag. Tipset är att Tik drar det längsta strået. Mycket tack vare lagets offensiva spetskompetens.

Linköpings glädjebesked

Vinden har onekligen vänt för Linköping. Det gäller inte bara de sportsliga resultaten, utan även det faktum att en nyckelspelare väntas göra comeback efter skada i morgon.

Det handlar om Mathis Olimb, uppger Corren.

Den rutinerade norrmannen väntas hamna i en kedja med brorsan Ken Andre Olimb och Niclas Bergfors.

Prestigenyförvärvet Olimb har bara spelat fyra SHL-matcher den här säsongen och är alltjämt poänglös.

Bert Robertsson: "Är man passiv spelar det ingen roll hur mycket man väger"

Skellefteås defensiv har ifrågasatts och vissa anser att SKE behöver fler tunga backar.

Tränaren Bert Robertsson har dock ingen förståelse för den kritiken.

SKE:s tränare om sitt resonemang i sammanhanget.
- Vi har inte tyngsta laget, men är man passiv spelar det ingen roll hur mycket man väger. Senast jobbade vi med fart och riktigt bra tålamod, säger Bert Robertsson till Norran.

Västerbottningarna vände den negativa trenden nu senast genom att bortabesegra succélaget Karlskrona och mycket talar för ytterligare en vinst i kväll när Skellefteå drabbar samman med bottengänget Leksand.