lördag 1 oktober 2016

Joel Lassinantti och fjärdekedjespelarna räddade Luleå

Det faktum att Luleå vann kvällens prestigematch mot guldkandidaten Växjö med två måls marginal får sammanfattningsvis betraktas som missvisande sett till det spelmässiga.

Lakers hade ett övertag vad beträffar klara målchanser och var det spelförande laget sett till det helhetsmässiga.

LHF hade stundtals rejäla defensiva besvär och stod på hälarna i egen zon i en batalj där Joel Lassinanttis suveräna målvaktsspel räddade bortalaget.

Det här var utan tvivel en av Luleås två sämsta matcher, rent spelmässigt, i säsongens upplaga av SHL hittills.

***

Fjärdekedjespelarna ska lyftas fram lite extra när det gäller utespelarna. Framför allt Christopher Mastomäki, som inte minst stack ut med ett oerhört kyligt boxplaymål och var bra i allmänhet.

Johan Forsbergs förarbete fram till det matchvinnande 2-0-målet måste också uppmärksammas en hel del.

***

På tal om exempel på heta Luleå-spelare. Skridskosnabbe Julius Juntilla fortsätter att övertyga och visa sig vara bättre än Toni Rajala - tillika en spelare som förmodligen var betydligt dyrare i drift - så här långt. Målet får ses som en riktig höjdare.

***

Eric Martinsson var bäst i Växjö-lägret och gjorde mycket bra i offensiven.

***

Många Växjö-forwards var för övrigt bra - bortsett från ineffektiviteten. Det gäller bland annat kedjan med Olli Palola, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen.

Matchfakta

Växjö - Luleå 1-3 (0-1, 0-2, 1-0)

Första perioden:
0-1 Christopher Mastomäki, spel fyra mot fem.

Andra perioden:
0-2 Karl Fabricius (Johan Forsberg, Christopher Mastomäki), 0-3 Julius Juntilla (Johan Harju),

Tredje perioden:
1-3 Eric Martinsson (Cory Murphy, Dennis Everberg).

Skott: 27-18 (7-3, 12-10, 8-5).
Utvisningar: Växjö 8 minuter. Luleå 6 minuter.
Domare: Andreas Harnebring och Marcus Linde.

Dragskott.nu tippar lördagens SHL-matcher


Brynäs - Linköping

Matchtips: 2.
Brynäs är på jakt efter lagets tredje vinst på fyra bataljer. Gävle-gänget har goda möjligheter. Linköping är en besvikelse hittills och har fyra nederlag i följd. LHC har dock i grund och botten ett bättre lag och tipset utgörs av att östgötarna tar revansch. Till stor del tack vare lagets högklassiga forwardsssida.

***

HV71 - Skellefteå

Matchtips: 2.
En väldigt oviss tillställning. HV71 har två raka nederlag. Det har dock handlat om väldigt jämna matcher. Skellefteå blir en ordentlig utmaning. Tre vinster i följd smäller högt. Inte minst med tanke på spelaravbräcken. Tipset är att SKE utökar vinstsviten - delvis tack vare lagets gedigna målvaktsspel.

***

Karlskrona - Färjestad

Matchtips: 2.
Karlskrona jagar lagets tredje seger inom loppet av fyra matcher. KHK har ett bra läge. Inte minst med tanke på att laget spelar utan press i den här matchen. Färjestad är på nedgång och får det tufft i dag. FBK är dock favoriter. Värmlänningarna har ett övertag sett till alla lagdelar och känslan är att Färjestad studsar tillbaka direkt efter förlusten mot Malmö.

***

Rögle - Malmö

Matchtips: 2.
Säsongens första Skåne-derby i SHL. Rögle har gjort det bra inledningsvis. Fem poäng på tre matcher talar sitt tydliga språk. Malmö blir ett rejält kraftprov. Idel trepoängare inger sannerligen respekt. Det är upplagt för en jämn match i Lindab Arena. Tipset är att Redhawks - som har ett bättre lag - styr upp det här till slut. Delvis tack vare lagets starka målvaktsspel.

***

Växjö - Luleå

Matchtips: 2.
En mycket oviss match. Växjö föll visserligen nu senast, men en bortaförlust mot Skellefteå är inget att haka upp sig på. Det var dessutom starkt att ta poäng och nio pinnar på fyra bataljer är ett starkt facit. Luleå blir ett kraftprov. LHF spelade ut Leksand i torsdags och har inlett seriespelet på ett oerhört bra sätt rent spelmässigt. Tipset är att Luleå drar det längsta strået i dag. Mycket tack vare lagets vassa defensiv.

***

Leksand - Örebro

Matchtips: 2.
Två lag med idel förluster i bagaget möts. Leksand har varit bedrövliga inledningsvis - även spelmässigt. Örebro har haft en hel del "stolpe ut" inledningsvis och mycket talar för ett trendbrott i dag. ÖHK har ett betydligt bättre lag på samtliga fronter och lär vinna under ordinarie speltid.

Dragskott.nu tippar lördagens matcher i HockeyAllsvenskan


Mora - Pantern

Matchtips: 1.
En väldigt oviss match. Mora har förvisso förlorat tre av de fyra senaste matcherna, men är på gång till följd av bortavinsten mot Västerås. Pantern är en lurig motståndare. IKP gjorde det bra som hemmabetvingade Almtuna nu senast och har ett bra målvaktsspel. MIK har dock ett bättre lag och hemmaplansfördelen betyder mycket. Tipset är att masarna vinner redan under ordinarie speltid.

***

Bik Karlskoga - AIK

Matchtips: 2.
Ytterligare en svårtippad sammandrabbning. Bik Karlskoga har förlorat två av de tre senaste matcherna och är ett lag med mycket att bevisa. Det gäller även ojämna AIK, som är en besvikelse hittills sett till de väldigt höga förväntningarna. Gnaget har visserligen inte tagit en enda poäng på bortaplan, samtidigt som Bik varit bra på hemmaplan - men tipset utgörs ändå av att stockholmarna drar det längsta strået i kväll. Mycket tack vare lagets starka forwardsbesättning.

***

Västervik - Västerås

Matchtips: 1.
Överraskningslaget Västervik jagar den femte segern inom loppet av sex matcher. Möjligheterna är mycket goda. Västerås har idel förluster hittills och en tämligen tunn trupp i allmänhet. Västervik har sopat rent på hemmaplan så här långt och känslan är att nykomlingarna utökar den trenden. Till stor del till följd av lagets vassa målvaktsspel.

Dragskott.nu tippar Sundsvall-Kalix


Sundsvall - Kalix

Matchtips: 1.
Serieledande Sundsvall drabbar samman med seriefemman Kalix. Medelpadingarna kan stoltsera med idel trepoängare på de fyra första matcherna. Kalix har håvat in sex pinnar på fyra matcher. Sundsvalls hemmaplansfördel betyder mycket och Henrik Gradins gäng har ett bättre lag sett till samtliga lagdelar. Tipset är att Sundsvall vinner under ordinarie speltid.

Rögle-nyförvärvet hyllar fansen: "Vilket tryck det är"

Rögle - som har håvat in fem poäng på tre matcher - har fått en bra start på SHL.

Nyförvärvet Bryan Lerg är en av spelarna som har klivit fram mest och varit en stark offensiv kraft i form av att mäkta med fyra pinnar, varav tre baljor.

Den 30-årige forwarden ser fram emot derbyt mot ärkerivalerna Malmö - ett lag som sopat rent hittills - och passar på att hylla RBK-fansen.
- Innan jag flyttade till Ängelholm och Rögle var jag i kontakt med hockeyvänner som bara hade gott att säga om klubben. Att det också var en hockeytokig stad. Det stämmer mycket bra. Vilket tryck det är i Lindab Arena. Helt fantastiskt och roligt att spela med det fina stödet, säger Bryan Lerg till KVP.

SHL-stjärnan blir borta i minst några veckor

Mathis Olimb - tillika en av SHL:s största prestigevärvningar inför den här säsongen - blir borta ett bra tag på grund av en knäskada.

Det handlar om minst några veckors frånvaro, berättar tränaren Dan Tangnes för Corren.

Den AHL-meriterade norrmannen har fått en tung start på säsongen i allmänhet och är alltjämt poänglös i SHL, samtidigt som plus/minus-statistiken (-3) är usel.

#HyllaHenrik - Örebros hyllningsceremoni för Henrik Löwdahl

Reportage från Kirunas omklädningsrum