onsdag 14 september 2016

Alexander Sahlin och Henrik Thegel grundlade Södertäljes premiärsuccé - en riktig krigarinsats

Det faktum att Södertälje bortabetvingade Tingsryd får sammanfattningsvis betraktas som tämligen välförtjänt.

Matchen var ganska jämn, men SSK - som hade fler riktigt vassa målchanser än smålänningarna - visade prov på mer karaktär och var snäppet vassare över hela banan samt spelade smartare än hemmalaget.

Tre poäng borta mot Taif - tillika ett lag som många rankar på HockeyAllsvenskans övre halva - var nog inte direkt vad de flesta hade förväntat sig, utan får betraktas som rena rama "bonusen" för SSK, vars primära målsättning är att undvika negativt kval.

***

Alexander Sahlin stack ut mest och var matchens mest värdefulle spelare med sitt oerhört stabila målvaktsspel. Snacka om att visa prov på ett imponerande lugn mellan stolparna.

***

Sahlin fick mestadels ett bra understöd av backarna, som spelade mycket uppoffrande.

Simon Karlsson är ett exempel på en back som ska kreddas en hel del. En väldigt stabil tvåvägsprestation av SSK:s högintressanta nyförvärv som gjorde sin första tävlingsmatch på länge efter sjukdomsproblemen.

***

Många forwards klev fram ordentligt. Det gäller inte minst kreative Henrik Thegel, som visade prov på sitt rappa skott i samband med det matchvinnande målet.

Hårt jobbande Henrik Nyberg ska också uppmärksammas en hel del. Dels för arbetsinsatsen, dels med tanke på att han blixtrade till i offensiven emellanåt.

Fredric Weigel är en annan pjäs som ska nämnas lite extra. Södertälje-liraren var nyttig med sin spelskicklighet och gjorde det svårt för Tingsrydsförsvaret.

***

Tim Sandberg var bäst i Tingsrydslägret och ska på intet sätt lastas för förlusten i en batalj där SSK skapade många heta målchanser.

***

Adam Schmidt var för övrigt bäst av hemmalagets utespelare och skapade en hel del framåt. Det är uppenbart att det handlar om ett klassnyförvärv.

Matchfakta

Tingsryd - Södertälje 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)

Andra perioden:
0-1 Lucas Carlsson (Fredric Weigel, Henrik Nyberg), spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
1-1 Filip Owesson (Adam Persson), 1-2 Henrik Thegel (Johan Skinnars, Jonas Westerling), spel fem mot fyra.

Skott: 29-20 (9-9, 9-7, 11-4).
Utvisningar: Tingsryd 10 minuter. Södertälje 12 minuter.
Domare: Christoffer Karlsson.
Publik: 2.006.

En tuff ekonomisk situation för Vita Hästen

Vita Hästen gjorde succé som allsvenska nykomlingar säsongen 2014/2015 och publiksnittet var högre än väntat.

Förra säsongen blev dock en besvikelse rent publikmässigt, vilket resulterade i en tuff ekonomisk situation med skulder som följd.

Vd:n Fredrik Jensen om hur det kunde gå så illa.
- Det var förra årets sportsliga och ekonomiska resultat som inte var i linje med vad vi hade räknat med. Den största orsaken är egentligen att vi tappade 2,7 miljoner i publikintäkter från år ett till år två i allsvenskan. Det är en lärdom, även om vi inte lade någon publikbudget som var hals över huvud så har vi dragit ner den ytterligare i år så publikbudgeten är på ett minimum, säger Vita Hästens vd till Sportbladet.

Det börjar dock ljusna. Skulderna är på väg att betalas av och Vita Hästen har sänkt kostnaderna rejält inför den här säsongen. 

Det handlar exempelvis om spelarbudgeten, som har minskats med en halv miljon kronor i jämförelse med i fjol.

"Real Kristianstad" förstärker laget med ytterligare en spetsspelare

Hårdsatsande Kristianstad tar in ytterligare en spetsspelare. Den här gången handlar det om ett lån i - tills vidare - en vecka.

Det rör sig om Pantern-forwarden Victor Öhman, bekräftar IKP-sportchefen Joakim Tillgren för MrMadhawk.se.

Den kreative forwarden har något av en "monstersäsong" bakom sig i Västervik och mäktade med hela 54 poäng på 41 matcher i VIK-tröjan.

Öhman har bland annat ett förflutet i Malmö och Oskarshamn, där han har fått prova på allsvenskt spel.

Dragskott.nu tippar kvällens matcher i HockeyAllsvenskan


Tingsryd - Södertälje

Matchtips: 1.
Det råder inga tvivel om att Tingsryd är favoriter i kväll. Taif har ett bättre lag på alla fronter och hemmaplansfördelen betyder mycket. Lagmaskinen Södertälje ska visserligen på intet sätt räknas bort, men känslan är att smålänningarna blir för svåra i kväll. Delvis tack vare lagets övertag på forwardsfronten.

***

Oskarshamn - Björklöven

Matchtips: 1.
Ytterligare en match där hemmalaget är stora favoriter. Oskarshamn har ett högintressant lagbygge och betraktas som ett topp fem-lag av många. Björklöven har en tunn trupp och inte minst stora brister på forwardsfronten. IKO - tillika laget med tre starka lagldelar - lär inte tappa en enda poäng i kväll.

***

Västerås - Modo

Matchtips: 2.
Det är upp till bevis för Modo. Öviksgänget har ett betydligt bättre lag än Västerås på alla fronter och pressen på sig. VIK - som har minskat spelarbudgeten rejält - har ett relativt tveksamt lagbygge och ingen lagdel som sticker ut. Tipset är att Modo styr upp det här redan under ordinarie speltid. Mycket tack vare lagets starka backbesättning.

***

Mora - Bik Karlskoga

Matchtips: X.
En väldigt svårtippad sammandrabbning. Mora känns underskattade och har mycket potential. Bik Karlskoga har visserligen tappat mycket slagkraft, men har gjort en del smarta värvningar och lär bli att räkna med även den här säsongen. Bik Karlskoga har en bredare trupp, men MIK kan ståta med mer spetskompetens. Tipset är att Mora får med sig minst en poäng från den här bataljen.

***

Pantern - Vita Hästen

Matchtips: 1.
Två lag som många välinitierade tvivlar på drabbar samman. En mycket oviss match. Det faktum att Pantern har fått in Mattias Persson och Lars Bryggman betyder mycket med tanke på att forwardsbesättningen inte direkt är jättebred. "Tränarturbulensen" i Vita Hästen är ett orosmoln för gästerna och Panterns hemmaplansfördel väger tungt. Tipset utgörs av att IKP drar det längsta strået.

Fredric Weigel hyllas

Fredric Weigel var en gigant i fjol när Södertälje tog sig tillbaka till HockeyAllsvenskan, men har aldrig levererat på en högre nivå än Hockeyettan tidigare.

Tränaren Mats Waltin tror att Weigel har goda möjligheter att få genombrottet i andraligasammanhang den här säsongen.
- Jag tror att en sådan som Fredric Weigel kan få ett genombrott. Han är spännande, spelskicklig och gör sin omgivning bättre. Han har även haft en jädra utveckling i försvarsspelet utan puck vilket gjort honom till en bättre spelare totalt sett, säger Södertäljes tränare till Hockeyallsvenskan.se.

Den tekniske Djurgårdsbekantingen mäktade med hela 60 pinnar på 54 matcher förra säsongen - en poängskörd som räckte till en delad andraplats i den interna poängligan.

Moras lagkapten: "Han var ju grym, men Goumas är bra"

Det faktum att poängmaskinen Linus Johansson hamnade i Djurgården svider rejält för Mora.

Lagkaptenen Emil Bejmo är dock optimistisk när det handlar om den tilltänkte ersättaren (Kevin Goumas).

Mora-forwarden om Linus Johansson och Goumas.
- Han var ju grym, men Goumas är bra. Det är klart det känns att vi har tappat de killarna. Men det har fyllts på bra tycker jag, säger Emil Bejmo till Dalarnas Tidningar.

Emil Bejmo betraktar Moras snabbhet som en av lagets främsta styrkor.
- Du kan kalla det ungdomlig entusiasm. Det kommer att finnas minst tre lines som blir farliga offensivt och en fjärde som blir tung att möta. Thomas Mitell har kommit in för att hjälpa backarna och får vi till bra fart och försvarsspel blir vi jäkligt svåra att möta, då är vi bra, säger MIK:s lagkapten.

Tunga skadesmällar för Skellefteå

Oscar Möller har som bekant opererat ljumsken. Nu är det - i princip - klart att Skellefteå-forwarden missar SHL-inledningen och dubbelmötet med ärkerivalerna Luleå, uppger Norran.

Inte nog med det. Nyförvärvet Kyle Cumiskey - tillika den offensivt skicklige backen - kommer också missa SHL-inledningen.

Det gäller även forwardskuggen Axel Holmström.

Skadeläget är desto bättre för LHF, som väntas kunna ställa upp med ett ordinarie lag.

Vita Hästen-kuggen missar seriepremiären

Oskar Drugge - som var med om Västerviks allsvenska avancemang i fjol - har övertygat på försäsongen och väntas bli en av Vita Hästens viktigaste backar.

Nu står det dock klart att den kreative backen missar serieinledningen till följd av utfallet av EKG-testet för ett par veckor sedan.
- Jag har inte känt någonting själv. Men det gäller att lyssna på läkarna om det hittar något som är fel. Det kan ju vara så att jag har något medfött fel, säger Oskar Drugge till Blekingesport.

Drugge kommer undersökas noggrannare framöver innan det eventuellt blir aktuellt med spel igen.

Björklöven-nyförvärvet Simon Fredriksson: "Klubben är proffsig"

Tingsrydsbacken Måns Hermansson om lagbygget: "Det ser stabilt ut"



Mer om Tingsryd:

It's All About TAIF-bloggen