lördag 13 augusti 2016

Dragskott.nu rankar de tio bästa målvakterna i Hockeyettan

1. Joel Gistedt, Kristianstad
Kristianstad har gjort en imponerande satsning. Joel Gistedt är ett av många tunga nyförvärv. Det handlar om Hockeyettans mest meriterade målvakt. Gistedt tillför stabilitet mellan stolparna i jakten på en plats i det allsvenska kvalet.

2. Magnus Åkerlund, Sundsvall
Ytterligare en rutinerad målvakt. Magnus Åkerlund var bra i HockeyAllsvenskan i fjol i ett läge där han fick ett uselt understöd av utespelarna. Sundsvalls viktigaste spelare i kampen om en snabb allsvensk återkomst.

3. Viktor Kokman, Vimmerby
Borlänge tog sig - sensationellt nog - till det allsvenska kvalet förra säsongen. Det var till stor del Viktor Kokmans förtjänst. HV71-bekantingen är en av många högintressanta spelare i ett Vimmerby som har något riktigt bra på gång och känns som ett givet AllEttan-lag.

4. Robin Johansson, Troja/Ljungby
Troja/Ljungby har ett högklassigt målvaktspar. Robin Johansson sticker ut mest. Troja-produkten var en av Hockeyettans vassaste målvakter i fjol.

5. Andreas Ollikainen, Skövde
En värvning som har gett upphov till starka reaktioner bland fansen i ärkerivalerna Mariestad. Andras Ollikainen var en viktig kugge i Bois under åren i skaraborgsklubben och ger Skövde - som i övrigt inte har ett alltför namnkunnigt lag -  AllEttan-hopp.

6. Fredrik Bergvik, Hanhals
Nykomlingarna Hanhals har gjort några riktigt spännande nyförvärv. NHL-draftade Fredrik Bergvik är spelaren som är mest intressant. Den före detta Frölunda-målvakten - som var lysande under utlåningssejouren i Tranås i fjol - tillför spetskompetens mellan stolparna i Kungsbacka-gänget.

7. Sammy Gustafsson, Visby/Roma
Visby/Roma har värvat bra, men även fått behålla ett antal viktiga spelare från förra säsongens lag. Sammy Gustafssons kontraktsförlängning får betraktas som den viktigaste. En målvakt med kapacitet för att lyckas på en ännu högre nivå än Hockeyettan.

8. Charlie Torstensson, Lindlöven
Lindlöven har något bra på gång. Mycket tack vare nyförvärvet av Charlie Torstensson. Målvakten - som spelade i HockeyAllsvenskan så sent som i fjol - kanske förvisso inte fyller luckan efter Mora-flyktade Mattias Pettersson fullt ut, men är utan tvivel en klassmålvakt på Hockeyettan-nivå.

9. Joakim Strandberg, Kristianstad
En av två KIK-målvakter som håller mycket hög Hockeyettan-klass. En mycket underskattad burväktare som ger Kristianstad en alldeles utmärkt konkurrenssituation på målvaktsfronten.

10. William King, Tyringe
Tex Williamsson är en spelarförlust som svider för Tyringe, men Skåne-laget har fått en väldigt intressant ersättare i form av William King. Kanadensaren var bra i Kallinge/Ronneby och har potential att bli en målvakt för spel högre upp i seriesystemet.

Dragskott.nu rankar lagen i SHL - plats 12

12. Rögle (9/15)

Målvakter: +++

Oscar Dansk och Lars Volden.
Rögle har en rätt så bra målvaktsbesättning. Både Oscar Dansk och Lars Volden håller bra SHL-klass, samtidigt som uppsidan är stor. Det är i första hand Dansk som är intressant. Ett riktigt råämne som kan få det riktigt stora lyftet den här säsongen.

***

Backar: +++

Anton Cederholm, Almen Bibic, Alen Bibic, Jesper Williamsson, Dominik Granak, Ludvig Claesson, Cade Fairchild, Kevin Marshall och Timothy Liljegren.
En av två lagdelar som är förstärkta i jämförelse med förra säsongen. Spelskicklige Cade Fairchild är högintressant och Anton Cederholm lär tillföra en hel del tuffhet. Andelen defensivt inriktade backar med "betong i handlederna" är dock alldeles för stor för att Rögles backbesättning ska förtjäna något bättre än en tvåa. RBK skulle behöva öka andelen "högt hockey-IQ" när det gäller backsidan.


***

Forwards: +++

Patrick Cehlin, Sebastian Collberg, Jack Connolly, Bryan Lerg, Sebastian Wännström, David Åslin, Daniel Sylwander, Victor Laz, Felix Schütz, Filip Karlsson, Viktor Lindgren, Mathias From, Christopher Liljewall, Taylor Matson och Ludvig Rensfeldt.
Forwardsbesättningen håller också bra SHL-klass och är bättre i jämförelse med i fjol. Rögle har fått behålla alla nyckelspelare och kryddat forwardssidan med spetskompetens. Den offensiva potentialen är relativt hög och det är upplagt för att RBK blir mer effektiva än förra säsongen, där ineffektiviteten kostade många värdefulla poäng. Skåningarnas forwardsbesättning är dock inte i närheten av något extra och tillhör utan tvivel SHL:s nedre halva.

Läs även:

Plats 13
Plats 14

Karlskrona-forwarden är aktuell för Björklöven

Björklöven har en SHL-grovjobbare på kroken. Mattias Granlund är nämligen aktuell för västerbottningarna, avslöjar välinitierade Skarp version.

Den 24-årige forwarden bokfördes för fyra poäng på 34 SHL-matcher förra säsongen och var utlånad till Almtuna i några bataljer.

Juniorlandslagsmeriterade Granlund har i övrigt bland annat representerat Oskarshamn på allsvensk nivå och har ett förflutet i Skellefteås organisation.

Luleå jagar den NHL-draftade backen

Luleå har redan nio backar kontrakterade, men fler är på väg in.

Det handlar om NHL-draftade Gustav Bouramman. Intresset är ömsesidigt, avslöjar MrMadhawk.se.

Den 19-årige backtalangen med juniorlandslagsmeriterna kommer närmast från spel i OHL, där han har varit en stark offensiv kraft och svarat för 90 poäng på 135 matcher.

En intressant notering är att LHF inte är någon ny bekantskap för Bouramman, som representerade klubben så sent som säsongen 2013/2014.

Curre Lundmark: "Örebro har blivit en hockeymetropol i Sverige"

Martin Naenfeldt om beslutet att välja Hudiksvall: "Har något spännande på gång"

Bill Sweatt, Julius Juntilla och Craig Schira visade återigen framfötterna - ytterligare en Luleå-seger

Luleå gjorde inte direkt någon kanonmatch i dag mot Asplöven och såg stundtals väldigt loja ut, men hade ett spelövertag och tvåmålssegern var utan tvivel logisk i en batalj där LHF hade ett stort chansövertag.

AHC förtjänar - trots att Luleå således inte direkt såg ut att gå för fullt - kredd för dagens insats och bevisade att laget har väldigt många offensivt skickliga spelare i ett Hockeyettan-perspektiv.

Det är uppenbart att Asplöven har något riktigt bra på gång och lär vara ett av de vassaste Hockeyettan-lagen med relativt goda möjligheter att ta steget upp i HockeyAllsvenskan redan nästa år.

***

Bill Sweatt var som bekant bra i går mot Kärpät och gjorde en stabil insats även i dag, utan att vara lika framträdande som i säsongspremiären. Det var framför allt det läckra solomålet som stack ut.

***

Kreative och spelskicklige Julius Juntilla är - precis som i går - en annan spelare som ska kreddas lite extra.

***

Skridskosnabbe Craig Schira var också pigg även i dag och gjorde det oerhört svårt för Asplöven-försvaret.

***

Jesper Ylivanio var bäst i Asplöven-lägret och visade prov på sitt breda offensiva register vid flera tillfällen.

***

Henri Snäll är en annan AHC-spelare som ska berömmas. I hans fall för en stark tvåvägsprestation.

***

Målvaktstalangen Jesper Eriksson gjorde det för övrigt också riktigt bra i dagens sammandrabbning.

Matchfakta

Asplöven - Luleå 2-4 (1-2, 1-2, 0-0)

Första perioden: 

0-1 (00.46) Bill Sweatt (Kael Mouillierat). 1-1 (08.38) Henri Snäll (Roman Semjonovs, Ville Savaloja), spel fem mot fyra. 1-2 (18.20) Linus Nässén (Karl Fabricius).

Andra perioden: 
1-3 (33.13) Jacob Lagacé (Petter Emanuelsson, Julius Junttila), 2-3 (35.34) Hampus Forsling (Jesper Ylivainio, Antti Kangasniemi), 2-4 (36.47) Jan Sandström (Andreas Falk, Anton Toolanen).

Skott: 27-35 (8-17, 11-10, 9-8).
Utvisningar: Asplöven 4 minuter. Luleå 16 minuter.
Domare: Andreas Jakobsson.