fredag 12 augusti 2016

En heroisk vändning av Luleå - Bill Sweatt och Julius Junttila visade vägen

Luleå - som saknade Jan Sandström (vilade) och Tim Kennedy (kvar i Nordamerika av familjeskäl) - svarade sammanfattningsvis för en godkänd säsongspremiär i kvällens match mot Kärpät.

Den första perioden var visserligen usel. LHF hade svårt att få till långa anfall mot ett disciplinerat Kärpät, men LHF hade ett spelövertag i mittenronden och i slutakten - där laget vände ett 0-2-underläge - såg det riktigt, riktigt bra ut.

***

Bill Sweatt var matchens lirare och visade prov på sin briljanta skridskoåkning vid ett antal tillfällen. Det är tämligen uppenbart att en skadefri Sweatt kommer bli rena rama "klassnyförvärvet" för Luleå.

***

Kvicke och kreative Julius Juntilla - som blev matchvinnare i slutskedet av den tredje ronden - stack också ut lite extra.

***

Craig Schira gjorde det också bra framåt och förtjänar en hel del beröm. Delvis med tanke på det kyliga solomålet.

Matchfakta

Luleå - Kärpät 3-2 (0-1, 0-0, 3-1)

Första perioden:
0-1 Mikael Ruohomaa.

Tredje perioden:
0-2 Aku Kestilä, 1-2 Craig Schira, 2-2 Petter Emanuelsson, 3-2 Julius Juntilla.

Dragskott.nu rankar lagen i SHL - plats 13

13. Karlskrona (8/15)

Målvakter: +++

Johan Holmqvist och Johannes Jönsson.
Målvaktsbesättningen får betraktas som Karlskronas starkaste lagdel. Det faktum att rutinerade Johan Holmqvist är med redan från start den här säsongen betyder oerhört mycket för KHK. En kvalitetsmålvakt. Johannes Jönsson är dessutom en ganska intressant backup som inte lär göra bort sig på den här nivån när han får chansen.

***

Backar: +++

Mattias Karlsson, Niklas Arell, Daniel Gunnarsson, David Printz, Victor Aronsson, Alexander Deilert, Robin Gartner, Henrik Nilsson och Gustav Ahnelöv. 
En lagdel som har förbättrats i jämförelse med i fjol och förtjänar en svag trea. Hårdskjutande Mattias Karlsson är ett riktigt prestigenyförvärv som blir viktig över hela rinken. En rejäl härförare. Karlskronas backbesättning är emellertid sammantaget en av SHL:s sämsta. Mycket på grund av den bristfälliga bredden.

***

Forwards: ++

Marcus Paulsson, Alexander Bergström, Filip Cruseman, Jimmy Andersson, Kristoffer Söder, Emil Larsson, Mattias Guter, John Henrion, Joel Kellman, Emil Lundberg, Morten Madsen, Joachim Rohdin och Alexander Wiklund.
Ytterligare en lagdel som är uppgraderad i jämförelse med förra säsongen. Forwardssidan är dock fortfarande mycket tveksam. Pjäser i stil med exempelvis Marcus Paulsson, Mattias Guter och Morten Madsen får dra ett skrämmande tungt lass. Forwardsbesättningen är tunn och bräcklig. En lagdel som riskerar att bli en "akilleshäl" för Blekinge-gänget.

Läs även:

Plats 14

SCA-cupen - en viktig inkomstkälla för Sundsvall

SCA-cupen - som består av fyra lag (Timrå, Modo, Mora och Sundsvall) i år, till skillnad från tidigare tre - betyder oerhört mycket för ekonomiskt pressade Sundsvall.

Roger Magnusson (kansliansvarig) om betydelsen av cupen.
- Jag kan tycka att det är ett av Sundsvalls starkaste varumärken. Efter 43 år har den blivit starkt förknippad med föreningen och det är klart att vi hoppas på mycket publik under matcherna, för där har vi en stor del av intäkterna till föreningen, säger han till Sundsvalls Tidning.

Sundsvalls kansliansvarige lyfter även fram den sportsliga aspekten och anser att det betyder mycket för laget att få möta allsvenskt motstånd i jakten på att bli mer förberedda i jakten på att avancera i seriesystemet.

Kommunen är positiv till en ackorduppgörelse med Blekinge-klubben

Division 2-klubben Olofström har en väldigt stor skuldbörda med hockeytvåan-mått mätt.

Det handlar om 1,6 miljoner kronor.

Ambitionen är att komma överens om en ackorduppgörelse med fordringsägarna för att bli av med skuldbördan.

Det innebär i så fall att fordringsägarna får tillbaka 20 procent av beloppet som överstiger 5.000 kronor.

Kommunen - som är en av fordringsägarna - kommer med relativt stor sannolikhet dra sitt strå till stacken.
- Det blir kultur- och fritidsnämnden som först får pröva frågan, men om jag ska svara generellt så är det bra att Olofströms IK tar tag i situationen. Jag är positiv och vi vill hjälpa klubben att överleva, inte minst för ungdomssektionens och hockeygymnasiets skull, säger kommunalrådet Sara Rudolfsson till Blekingesport.

Kiruna-kuggen: "Jag tror att norra kan bli en otroligt bra serie i år"

Kiruna har ett intressant lag på gång. SHL-meriterade Marcus Fornell utgör en av ett antal spännande nytillskott.

Linköpingsbekantingen - som tillhörde söderettanlaget Kallinge/Ronneby i fjol - anser att norrettans slagkraft var en viktig del i klubbvalet.
- Jag tror att norra kan bli en otroligt bra serie i år och jag vill naturligtvis spela på så hög nivå som möjligt. Jag vill ta nästa steg, säger 22-åringen till Hockeyettan.se.

Fornell lyfter fram ytterligare en positiv aspekt.
- Jag tror att det är mer fartfylld hockey, det kommer gå fort på isen och det passar mig riktigt bra. Det är inte lika taktiskt och statiskt här. Jag har alltid haft en bra skridskoåkning och det är skönt när man kan få trampa ut, säger Kif-forwarden.

Västerås-bekantingen kör vidare i Hockeyettan-laget

Tanken var inledningsvis att Mathias Linnarud skulle spela i Sollefteå den här säsongen.

Nu står det dock klart att det blir en fortsättning i Surahammar för Västerås-bekantingen.

Den 20-årige backen noterades för 13 poäng på 35 Hockeyettan-matcher i fjol.

Nicklas Larsson (sportgruppens talesman) om Linnarud.
- Linnarud har verkligen de rätta verktygen för att spela på den här nivån och även högre upp. Han har haft lite problem med motivationen ibland. Men vi hoppas han växt lite till den här säsongen, säger Nicklas Larsson till Surahammars hemsida.

Kallinge/Ronneby-nyförvärvet Castan Sommer: "Jag hade aldrig hört talas om Krif tidigare"

Björklöven-nyförvärvet Niklas Pavel inför derbyt: "Kommer vara grönt och gult över hela läktarna"