tisdag 7 juni 2016

Jonas Gustavsson: "Stänger Pens matchserien på hemmaplan i nästa fajt? Det känns så"

World Cup-coachen John Tortorella måste skruva lite mer på sig efter att ha bevittnat den fjärde finalmatchen mellan San Jose Sharks och Pittsburgh Penguins.
Medan svenskar höjde på ögonbrynen över offensive backen John Klingbergs frånvaro i den svenska truppen, så var det närmast nog chockartat att amerikanerna ställde över storskytten Phil Kessel som efter en kritiserad sejour i Maple Leafs visat vilken stor spelare han är i Pens.
Inte minst i slutspelet.
Inte minst i den fjärde finalmatchen, där han var regissör bakom den 3-1-seger som innebär matchboll för pingvinerna.
Phil Kessel är känd för sitt ruggiga skott och sitt fantastiska målsinne, men nu var det servitören Phil Kessel som dominerade.
Hans passning till 0-1 var en "snajperassist". Sharks-keepern Martin Jones lämnade en för honom ovanligt svag retur på Kessels skott ur snäv vinkel vilket gav Ian Cole en gratischans som han utan pardon förvaltade.
Hans passning till 0-2 höll dock rena Sidney Crosby-, Peter Forsberg- och Wayne Gretzky-klassen när han oerhört vackert trädde pucken genom hela Sharks-boxen i powerplay och hittade en helt naken Evgeny Malkin på bortre stolpen som bara kunde vinkla in gummit i tomt mål.
Oerhört vackert.
Phil Kessel var även i övrigt en av matchens bästa lirare, och trivs som fisken i vattnet med vindsnabbe Carl Hagelin och puckkäkaren Nick Bonino i den hyllade HBK-kedjan. Kessel är och får vara stjärnan i den formationen, vilket han ser ut att njuta av. Han får strålkastarljuset, kan diktera villkoren och spela som han vill.
Han hade inte fått samma frihet i en kedja med Sidney Crosby eller Evgeny Malkin, utan då hade de ritat upp riktlinjerna, och att få chansen att spela som han vill, på sina egna premisser, verkar passa honom utmärkt.
Såväl Hagelin som Bonino är spelare som lägger egen prestige åt sidan för lagets bästa, och ett av lagets bästa är att Phil Kessel får leverera.
Att skarpskytten och den färske assistkungen inte kommer - om det nu inte blir något återbud - vara med i World Cup känns, snällt sagt, förunderligt.

***

Matchen då?
Sharks har ätit sig in mer och mer i den här matchserien, och fick också sin bästa start hittills i match fyra, men Pens åt sig in i matchen, fick återigen det viktiga ledningsmålet och tog sedan över - och ledde rättvist efter dubbla perioder.
Sharks gjorde en hedervärd forcering under den sista tredjedelen, men kom aldrig ikapp.
Pens har 3-1 i matcher, har varit bäst spelmässigt under majoriteten av de spelade minuterna, och har nu en trio matchbollar.
Det bränner inte Mike Sullivans mannar.

***

Så har Lycksele också ett Stanley Cup-finalmål att skryta med. Melker Karlsson sopade in 1-2-pucken i den sista perioden med ett distinkt skott från slottet, efter ett typiskt norrländskt arbetarbyte, och den fullträffen var en viktig injektionsspruta för hemmalaget i det läget.
"The Melkman" fick ju för andra matchen i rad inleda i toppenheten med Joe Thornton och Joe Pavelski, men fick liksom förra fajten byta omgivning i slutet, och det var i brunkarkedjan med Chris Tierny och Nick Spaling som han levererade.
Målet blev en skön revansch efter den utvisning han drog på sig i mittperioden - en övertydlig interference - som resulterade i ett PP-mål för Pens.

***

Carl Hagelin gjorde kanske sin bästa match hittills i finalserien - och det säger en del eftersom han varit riktigt vass i alla fajter. Fartkanonen hade raketbränsle i grillorna, iscensatte ett gäng kontringar och chanser, och kryddade det hela med en läcker och öppnande assist till Eric Fehrs avslutande 3-1.
Lagkamraten Patric Hörnqvist var något mer osynlig än tidigare, mycket på grund av att han och Sidney Crosby inte fick de långa anfallen som de skämt bort publiken med tidigare, och därmed blev det inte samma framför kassen-dominans. Men "Bengan" gjorde som brukligt ett heroiskt arbetarjobb i tre zoner.

***

Efterlysningen av Joe Pavelski verkar efter skallgång ändå ha gett lite resultat, nu har Sharks-kaptenen i alla fall börjat skjuta - men då är siktet så fruktansvärt illa inställt att det ändå inte mynnar ut i något.
Framförallt går det fruktansvärt långsamt inte bara i avsluten, utan också i alla beslut med pucken.
Då spelar det ingen roll att Joe Thornton serverar mackor på silverfat, det händer liksom inget ändå.

***

Evgeny Malkin har efter en "slow start" i den här finalserien varvat upp mer och mer.
Visst, Joe Pavelskis mormor hade inte missat trissan vid det öppna 0-2-målet, men Malkins förarbete vid 0-1-målet symboliserade på något sätt ryssen: med balans, råstyrka, split vision och elegans höll han i pucken i mittzon, väntade ut rätt läge innan han satte upp Phil Kessel som alena kunde åka in i Sharks zon vilket sedermera resulterade i Ian Coles balja.

***

Match fyra var den mest fysiska hittills. Det small i mer eller mindre varje duell, speciellt när Sharks låg på.
Däremot är det förvånansvärt snällt.
Få kurr efter visslan, sparsamt med markeringar framför egen målvakt, och det känns till och med - i alla fall från tevesoffan - som att det är snålt med tjuvnyp.
Men visst, lagen saknar riktiga retstickor, det är rätt välpolerade herrar som gör upp. Det sägs ju att snälla pojkar inte få kyssa vackra flickor, men de som kysser pokalen i år - oavsett vilka - är inga elaka killar.

***

Fyra finalmatcher och ännu har ingen av Brent Burns, Joe Thornton, Joe Pavelski eller Logan Couture hittat målmaskorna.
Tämligen otroligt.
Deras spel är en anledning - Pens otroliga skottäckningar en annan.

***

Stänger Pens matchserien på hemmaplan i nästa fajt? Det känns så.
Pingvinerna har varit bättre hittills. Både stjärnorna och breddspelarna.
Pens rullar på fyra kedjor hela tiden, håller inte på att skyffla runt i enheterna, utan är konsekventa i sin idé och utförande.
Är någon lite blek - Sidney Crosby var ju faktiskt uddlös i offensiven i fjärde matchen, liksom hela hans kedja - så kliver andra fram. Ikväll var det Phil Kessel och Evgeny Malkin och i viss mån Carl Hagelin.

***

Japp, Pens-coachen Mike Sullivan är en av ett knippe assisterande coacher för USA:s World Cup-lag. Samma lag som ställt över hans egna stjärna Phil Kessel.

***

San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 1-3

Penguins leder Stanley Cup-finalen med 3-1 i matcher

Första perioden: 0-1 Ian Cole (Phil Kessel, Evgeny Malkin)
Andra perioden: 0-2 Evgeny Malkin PP (Phil Kessel, Kris Letang)
Tredje perioden: 1-2 Melker Karlsson (Chris Tierny, Brendan Dillon); 1-3 Eric Fehr (Carl Hagelin, Olli Määttä)

JONAS GUSTAVSSON, gästskribent
Twitter: @Gsoninho

Hitta rätt i spelbolagsdjungeln
Hos Spelbolagsjakt.se kan ni jämföra, filtrera och läsa genomförliga guider om alla spelbolag. Hitta det bolaget och bonusen som passar dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar