söndag 24 juli 2011

Experterna tycker till (Karlskrona-special): "Ettans starkaste spelarmaterial"

Timo Leinonen - Karlskronas stjärnmålvakt (foto: Christina Svensson, Morrumhockey.com).

Den senaste upplagan av Experterna tycker till består av Mikael Mjörnberg (bloggare på Hockeysverige.se), Jimmy Stålnacke (bloggare och sportjournalist på NSD), Sakarias Johansson (skribent på Mörrums officiella hemsida) och Mikael Pålsson (ansvarig för KHK-bloggen).

***

Karlskronas målsättning utgörs av att vara ett allsvenskt lag senast 2014. Tror ni att KHK kommer infria den målsättningen?

Mikael Mjörnberg:
- Sett till det lag man förfogar över och de förutsättningar man har finns det inget lag som är större favorit till att ta det där eftertraktade steget redan i år. KHK har stora möjligheter att göra det. Men det är allt annat än en enkel promenad och väldigt mycket kan gå fel. Helt ärligt är jag ganska tveksam till att KHK lever upp till förväntningarna kommande säsong och då tror jag att det blir en övermäktig uppgift att vända skutan rätt igen till 2014.

Jimmy Stålnacke:
- De måste väl? Nä, självklart kommer Karlskrona att infria målsättningen. De har redan nu en allsvensk organisation, ett allsvenskt företagsstöd och en allsvensk publik. Nu gäller det bara att få ihop en trupp som kan ta sig genom det lilla, lilla nålsöga som finns. Det är inte lätt och när du kommer till en kvalserie handlar det om tur och tillfälligheter. Men Karlskrona hör hemma i allsvenskan, åtminstone utanför rinken.

Sakarias Johansson:
- Ja, jag tror faktiskt de klarar den målsättningen. De allsvenska lagen blir allt bättre för varje år som går, men Karlskrona kommer att krympa avståndet. Blekingelaget har haft en otrolig resa från division 3-hockey i den nedslitna Wämöhallen till en fullsatt och kokande Telenor Arena med några få minuter från allsvenskt firande. Allt annat än att man under de här åren når kvalserien till allsvenskan vore ett rejält misslyckande.
- Sen ska man ha i åtanke att det minsann inte är lätt att ta steget upp utan det krävs att många pusselbitar faller på sin plats. För att ta ett exempel så vill jag dra en parallell till säsongen 88/89. Ett redan starkt Malmö IF som värvade Pekka, Lusth, Svanberg, Pauna, Sälle, Åhlund, Mörth m.fl inför säsongen 88/89. Åndå föll skåningarna på målsnöret. Innan man säsongen därpå fyllde på med både Peter Andersson, Raimo Helminen och Mats Hallin. På ett liknande sätt måste Karlskrona bygga upp sitt lag och i nuläget tycker jag inte att man är där.
- Rom byggdes inte på en dag och Karlskrona har lite växtvärk just nu, men så länge fans och organisation har tålamod så talar allt för advancemang senast 2014.

Mikel Pålsson:
- Ja, tror att det blir tidigare.

***

Hur högt rankar ni Torbjörn Karlsson när det handlar om sportcheferna i Division 1?

Mikael Mjörnberg:
- Han är inte dålig, men jag skulle inte ranka honom i någon form av topp. Karlsson har förmånen att ha en stor plånbok och kan på så vis ställa ett starkt lag på isen på grund av sin pole position gentemot division ett-konkurrenterna, men med lite bättre fingertoppskänsla och tuffhet hade han kunnat få ihop ett minst lika bra lag för en betydligt mindre peng och sluppit ha uppretade supportrar på halsen.

Jimmy Stålnacke:
- Jag har inte riktigt full koll på honom mer än de något klumpiga uttalandena som han stundtals berikat oss i media med. Men jag förutsätter att han är rätt man på rätt plats när organisationen och omsättningen är så stor som den är. Det skulle vara hyfsat slöseri med pengar, tid och kraft att ha en sportchef som inte är rätt man för jobbet. Men ranka? Nja. Sportcheferna i ettan lever i vitt skilda världar, så det är omöjligt att svara på hur bra han egentligen är.

Sakarias Johansson:
- Torbjörn förtjänar beröm för att han har tagit Karlskrona så här högt upp i seriesystemet men här finns fortfarande mycket mer att hämta för en klubb av den här kalibern. Jag placerar Torbjörn i mitten av skalan.

Mikael Pålsson:
- Jag är en av de som kritiserat Tobbe. Men hans resultat talar för sig själv, han är en av de bästa i division 1.

***

Vilken spelarförlust utgör det största avbräcket?

Mikael Mjörnberg:
- Alex Brooks som var inne på ett korttidskontrakt och stabiliserade hela lagets försvar ifjol lämnar naturligtvis en ordentlig lucka efter sig, men annars tycker jag faktiskt inte man kan peka ut något direkt
avbräck för Karlskrona. Man har fått behålla det man ville. Det är klart att Thomas Fahlqvist är ett tungt namn på papperet, men han funkade inte med tränare Kempe och var inte satsnings- eller träningsvillig nog och då är det så klart ingen större förlust att han försvann.

Jimmy Stålnacke:
- Rent spontant känner jag att klubben fått behålla de spelare de velat ha kvar. Sen kan man ju alltid argumentera i fallen Simon Skoog/Thomas Fahlqvist, men samtidigt tycker jag vi lämnar det till historien. De kommer, Skoog har redan visat det, betyda mycket för Olofström i stället. Men skulle en sån som Alex Brooks inte återvända så får väl det anses vara ett tungt tapp.

Sakarias Johansson:
- Då Alex Brooks vara eller icke vara i klubben är osäker så känns det som ett givet svar. Jänkaren var en rejäl injektion och passade väldigt bra in i Karlskrona så till julen får vi väl se om han återkommer eller ej. Klubben behöver en bad ass.

Mikael Pålsson:
- Calle Höök, han gjorde sin bästa säsong i KHK och var en viktig faktor även utanför isen.

***

Vad tycker ni om värvningsarbetet inför den kommande säsongen?

Mikael Mjörnberg:
- På papperet kan man inte annat än imponeras. Magnusson, Pöllänen, Aaro, Johansson, det är ju idel klassnamn när vi snackar division ett-nivå och så spännande uppstickare som Anders Grönlund och Marcus
Wallmark på det. KHK har värvat för en allvarligt menad allsvensk attack och den enda anmärkning man kan ha är att sportchef Karlsson och tränare Kempe inte verkar ha någon samkörd linje om vilken hockey
som gäller och vilka roller spelarna egentligen ska ha.

Jimmy Stålnacke:
- Det jag gillar med Karlskrona är att de trots sitt välmående inte förhastar sig och går all in, utan de bygger lugnt och metodiskt upp både lag och organisation. Den dagen de kliver in med benen i allsvenskan följer också byxorna med, och det är en förutsättning för att på sikt etablera sig . Det känns som att de nu fått ihop en bra mix och det borde vara dags att redan i år ta klivet upp.

Sakarias Johansson:
- Flertalet blytunga värvningar och en självskriven storfavorit till kvalserien, men sen är jag inte blåst av stolen heller. Tittar man på alla namn och statistik så borde man vara eld och lågor, men i slutändan gäller det ju att få ihop ett lag av alla produktiva spelare också och det är jag inte helt övertygad om att Karlskrona är där ännu. Tycke och smak är olika och personligen har jag inte hittat en röd tråd under de senaste åren, så jag tycker fortfarande att man har lite att bevisa. Då jag själv har högt ställda förväntningar på en klubb av den här kalibern så ger jag värvningsarbetet bara ett okej i betyg.

Mikael Pålsson:
- Riktigt bra, är svårt att kräva mer på denna nivån. Dessutom kommer laget att förstärkas ytterligare runt nyår.

***

Vad ser ni som Karlskronas största styrka respektive svaghet som läget är nu?

Mikael Mjörnberg:
- Styrkan är förstås att man förfogar över ettans starkaste spelarmaterial och har den i särklass bästa målvakten (Timo Leinonen) av alla lag. Svagheten ser jag främst i att det saknas en röd tråd mellan tränare Kempes tjurigt disciplinerade hockeyfilosofi och det offensivt lagda spelarmaterialet, det kan ställa till stora problem och har gjort så förr.

Jimmy Stålnacke:
- Organisationen är dess verkliga styrka, och publiken förstås. Det kan inte vara så svårt att motivera sina gubbar när det sitter 3000 förväntansfulla människor inne i telefonkiosken och väntar på nedsläpp. Sen har man ettans bästa målvakt, man har ettans kanske bästa powerplay-back i Mikael Aaro och framåt så vimlar det av matchvinnare. Svagheter? Jag vet inte. Det skulle väl vara att det är många spelare som är van att få mycket istid och som nu ska samsas, risken är att någon som brukar ha mycket puck nu blir tilldelad en annan roll. Men det får väl på den här nivån tituleras som lyxproblem.

Sakarias Johansson:
- Timo Leinonen är en målvakt som även nuförtiden skulle göra väldigt bra ifrån sig i Allsvenskan. Centersidan är den svagaste lagdelen i Karlskrona. Jag är väldigt förvånad över att Karlskrona inte har värvat en tungt meriterad spelare som kan styra skutan i en eventuell kvalserie och därför tror jag att Karlskrona får se sig efterseglade av de allsvenska lagen ännu en gång. Tränaren Kempe är populär av de egna fansen men det verkar inte som att han får ut det bästa av truppen. En speciell tränare i en speciell klubb, men själv är jag övertygad om att Karlskrona skulle må bättre av en helt annan tränare.

Mikael Pålsson:
- KHK har ett bra lag rätt igenom. Den del som kan oroa lite är om Timo blir långtidsskadad.

***

Vilken Karlskrona-spelare blir säsongens utropstecken?

Mikael Mjörnberg:
- Att säga att Christian Magnusson kommer bli extremt viktig är väl ett understatement, men med rätt omgivning och mycket förtroende tror jag offensive backen Anders Grönlund kan få en ordentlig skjuts på
karriären hos Karlskrona.

Jimmy Stålnacke:
- Jag är svag för Niklas Johansson. En skridskovirtuos som mycket väl kan kliva fram och spela huvudrollen, om han får vara skadefri vill säga. Så där satsar jag mina pengar.

Sakarias Johansson:
- Backen Jonas Wallgren som man har plockat in från Huddinge.

Mikael Pålsson:
- Marcus Wallmark

***

Är det någon spelare som har en stor flopprisk?

Mikael Mjörnberg:
- Tomi Pöllänen kommer inte floppa, men jag tror inte han kommer vara så dominant och poängstark att han lever upp till de förväntningar som supportrarna lägger på hans axlar. Är det någon som löper risken att likt Erik Belin och Thomas Fahlqvist få kicken för att det inte funkar med tränaren är det Sebastian Ellerstad.

Jimmy Stålnacke:
- Tomi Pöllänen kan göra succé, men han kan också bli den som stjälper Karlskrona. Hur motiverad är han att drillas under Tomas Kempes piska och göra skitjobbet? Är han däremot beredd att offra en hörntand är det också han som kan bli den spelaren som leder KHK:s offensiv och den som alla hyllar om allsvenskan skulle bli ett faktum. Ett minst sagt spännande nyförvärv.

Sakarias Johansson:
- Stor flopprisk vore nog att ta i men måste jag hissa varningsflagg för någon så blir det Patrik Ruiz. I Tranås var han lite av en fixstjärna och här får han underkasta sig ett helt annat upplägg och tror inte läget är optimalt för någon part.

Mikael Pålsson:
- Skulle kanske vara Ellerstad som måste bevisa att han klarar av att producera ordentligt igen efter en svagare säsong i AS.

***

Vem eller vad vill ni hissa sett till den senaste tidens händelser i svensk hockey?

Mikael Mjörnberg:
- Skulle vilja slå ett slag för alla sköna bloggar, ingen nämnd ingen glömd, som inte kryper ner i idé bara för att solen tittar fram utan som håller igång även under sommarhalvåret för oss som har en osund fascination för den här idrotten. Det är både imponerande och beundransvärt med alla dessa skribenter som orkar hålla igång.

Jimmy Stålnacke:
- Att så många svenska, unga spelare får fina kontrakt i NHL visar att svensk hockey ligger helt rätt i utvecklingen. All cred således till alla ungdomsledare som på sin fritid ger just deras killar chansen att en dag bli en storstjärna.

Sakarias Johansson:
- Jag måste ta tillfället i akt och tacka alla goisare för att de även i år hakade på en supporterspelare-insamling och nu är vi snart i hamn! Otroligt härlig känsla efter otaligt antal ideella timmar med detta! Tack alla goisare som visat ett sådant hjärta för klubben!

Mikael Pålsson:
- Då pengarna blir allt viktigare i den moderna hockeyn så skulle jag vilja hissa alla ideelt arbetande som gör ett otroligt jobb helt i skymundan. Speciellt på barn- och ungdomssidan!

***

Vem eller vad vill ni dissa sett till den senaste tidens händelser i svensk hockey?

Mikael Mjörnberg:
- Förbundets blyfotade hantering av ettan. Trots att det är helt uppenbart att det är alldeles för många lag i division ett, att klassen är för dålig och att det ofrånkomligt drar ner de lag som faktiskt har ambitioner med sin hockey i dyn visar man noll och inget intresse för att göra något åt situationen inom den närmsta framtiden.

Jimmy Stålnacke:
- Att så många svenska, unga spelare får chansen i NHL gör att elitserien blir allt mer urvattnad. Det kommer på sikt att drabba de lägre serierna också, även om allsvenskan denna säsong ser ut att bli en intressant och rätt stjärnfylld historia.

Sakarias Johansson:
- Att Björklöven inte har ett bättre lag är för mig ett mysterium. Varför händer det inget i björkarnas stad?

Mikael Pålsson:
- Har inget jag vill dissa!

25 kommentarer:

EE sa...

Mkt matnyttigt i denna text. Trevlig läsning! Är ju uppenbart att Karlskrona är ett lag med det lilla extra som borde oroa vissa allsvenska lag extremt mkt.

Anonym sa...

Har inget att anmärka på, bortsett från att Johan Pettersson inte har uppmärksammats, jag tror faktiskt att han kan vara KHK's bästa värvning inför säsongen.

Rafael sa...

Det är lite av en tickande bomb över Patrik Ruiz....tror inte alls på den killen i ett lag med Karlskronas ambitioner.Ruiz är för dålig defensivt och för ojämn för att det ska bli hållbart. Ny klubb innan års skiftet? Skulle ej vara nån skräll för mej....

Leaf sa...

"Sakarias Johansson:
- Att Björklöven inte har ett bättre lag är för mig ett mysterium. Varför händer det inget i björkarnas stad?"

Vad menar du Sakarias? Björklövens lag är det inget fel på.

Cloetta sa...

Torbjörn Karlsson måste vara 1 av dom sämsta sportcheferna sett till vad han uträttat dom senaste åren.
Med dom pengarna hade många andra sportchefer i div 1 gått upp i allsvenskan för länge länge sen.

Håkan sa...

Bra svar av Mjörnberg! Han har bra koll på KHK.

Edvin sa...

Karlskrona HK är div 1s Rolls-Royce

Anonym sa...

Nä dom allsvenska lagen känns för bra. Vilket lag ska åka ur?
Troja? Nä.
Tingsryd? Nä.
Sundsvall? Nä.
Oskarshamn? Nä.
Bofors? Kanske (om laget får en massa skador).
Borås? Ja kanske pga det ekonomiska.

Grande sa...

Anonym>>>
Varken Bofors eller Borås imponerar då på mig iaf sett till det sportsliga. Karlskrona har ett bättre lag än båda 2 enligt min åsikt.

KHK Rock sa...

Cloetta:
Karlskrona är ettans bästa lag, vad mer kan man begära?!! Karlskrona har inte högre lönebudget i jämförelse med ett lag som Tingsryd som Karlskrona mötte i kvalet tidigare iår. Torbjörn Karlsson gör det jättebra, inte tal om nåt annat. Ingen annan hade gjort det bättre!!

Suris sa...

Bara att inse: Utan Alex Brooks kommer inte KHK kunna gå upp.Öppna plånboken för tusan!

Anonym sa...

Huddinge är rankat högre än KHK dvs är inte KHK ettans bästa lag

KHK Rock sa...

Anonym:
KHK kom före Huddinge i kvalet och har ett mkt bättre lag, det är det enda som betyder nåt i det här läget.

Neon sa...

Det bästa KHK har gjort är att slippa ha Thomas Fahlqvist och Simon Skoog i laget.
Redan när dom försvann från laget var mkt vunnet.

Anders sa...

Mikael Pålsson, vilken surputte. Snacka om snarstuckna och korthuggna svar. Och han ska driva en blogg. Den lär inte innehålla mycket med tanke på hur kort i tonen han är.

KHK Rock sa...

Anders:
Mikael Pålsson är kort och koncis, han får med det väsentliga, det är det viktiga! Uppskattar hans blogg.

Gubben Rosenbom sa...

Ska bli skönt att bara ha en säsong kvar i dyngserien division ett. Börjar bli så trött på alla bonnalag som Olofström & Nybro. KHK är alldeles för bra för division ett & finns lag i allsvenskan som ej förtjänar att spela där.

Granis sa...

Gubben Rosenbom: Högmod kommer före fall, bara så att du vet! =)

Anonym sa...

Håller med Mikael Mjörnberg där på sista frågan. Rensa bort minst ca 30 % av div 1-lagen, det vore det enda rätta.

Nättraby-Liljan sa...

Har stört mej på denne Mjörnbergs provokativa stil en längre tid men tycker att han bättrat sig på slutet och här bevisar han ju att han kan mycket och verkligen har koll. Tummen upp för det. Fortsätt så!

//Nättraby-Liljan

Anonym sa...

Proffsiga och seriösa svar. Bra jobbat!

Jörnis sa...

Glädjande att Marcus Wallmarks nämns. Har alltid tyckt att han varit bra i AIK:s (Skellefteås) J20-lag. Spännande med Karlskrona där han får göra seniordebut på riktigt. Är övertygad om att Wallmark kommer göra bra ifrån sig även fast konkurrensen om istiden uppenbarligen är hård i Karlskrona.

Tuppen sa...

Kan helt ärligt säga att den här artikeln är den bästa och mest välgenomarbetade som jag någonsin har läst om KHK. Förträfflig läsning måste jag säga.

Anonym sa...

Jonas Wallgren är årets värvning

Sacke sa...

Leaf> Jag kan historian runtomkring Björklöven men jag är ändå förvånad att man inte förfogar över ett starkare lag.

Neon> Snarare tvärtom synd att han lägger av så tidigt.. eller har vi verkligen sett det sista av honom?

Jörnis> Angående Wallmark så återstår det att se vilken roll han kommer att få spela i laget. Riktigt intressant spelare måste jag säga, men det är kanske bäst att han blir kompis med Kempe först? ;)

Skicka en kommentar